Navigation

Bezoek aan het Archeon

Op zaterdag 10 september ging een aantal leden met hun begeleiders, samen met vrijwilligers en het bestuur naar het Archeon in Alphen a/d Rijn. Wat was het lang geleden dat we met een groep op stap konden gaan...

We hadden er allemaal veel zin in en waren zeer benieuwd naar wat ons te wachten stond. De ontvangst was prima, veel koffie en thee en een lekkere verse appeltaart met ouderwets geklopte slagroom. Dat lieten we ons goed smaken! Daarna werden de mensen in 2 groepen verdeeld om een rondleiding te krijgen door een deel van het park. Onder leiding van 2 enthousiaste gidsen werden we door het Romeinse Rijk geleid. In het theater werd een stukje geschiedenis van Rome verteld. De gids deed dat op een heel vermakelijke manier; wat een toneelspeler!

In het badhuis (Thermea) kregen we te horen dat men gezamenlijk in grote baden ging om te wassen en te zwemmen. Romeinen lieten zich graag verwennen en verbleven dan ook rustig een halve dag in het badhuis. Maar deze weelde was alleen weggelegd voor de rijke Romein en zeker niet voor de slaven.

Later kwamen we ook in de Latrine, een ruimte waarin de mensen gezamenlijk hun behoefte deden. Daar werd niet geplast, want de urine werd verzameld om kleding en haren mee te wassen. Frisse jongens, die Romeinen...

Na de rondleiding was het tijd voor de gezamenlijke lunch. Die was bijzonder goed verzorgd en we belegden het heerlijke oerbrood met vleeswaren, kaas of zoet beleg. Na de lunch kon ieder voor zich nog een ronde door het park maken. Overal waren gidsen aanwezig om vragen aan te stellen. We zijn nog even bij een bepaald ritueel geweest waar met vuur en offergaven de geesten gunstig werden gestemd. Dit heeft zeker geholpen, want het was prachtig weer. Tegen het einde van de middag werd er flink strijd gevoerd in de arena. 2 gladiatoren gingen elkaar te lijf met zwaard en een drietand en een net. Dat ging er heftig aan toe! Om 15.30 uur werd er nog even geborreld in de tuin. Het was prachtig weer, dus dat was echt even genieten.

We kunnen terugkijken op een geslaagde uitgaansdag; het was gezellig, het was interessant en de sfeer was top!

Hier vind u foto's die op deze dag gemaakt zijn. Als u een foto ziet die u liever niet gepubliceerd wil zien, neem dan contact met ons op.